Psihoterapija Beograd CentarCeres

Geštalt psihoterapija

gestalt psihoterapija

Dobrodošli u CentarCeres, gde se posvećujemo vašem emocionalnom blagostanju kroz različite pristupe psihoterapiji. Jedan od pravaca je Geštalt psihoterapija, koja je postigla izuzetne rezultate u pomaganju našim klijentima da pronađu dublje razumevanje sebe i svojih odnosa. U ovom članku, istražićemo šta je Geštalt psihoterapija, njen koncept, efikasnost kod različitih psiholoških poremećaja i stanja, tehnike koje se koriste i dobrobit koju možete očekivati od ovog pristupa.

Šta je Geštalt Psihoterapija?

Geštalt psihoterapija je holistički  (od grčkog , holos „sve“) pristup ličnom razvoju i promeni koji se fokusira na celinu – naše emocionalno, mentalno, fizičko i socijalno blagostanje. U Geštalt psihoterapiji se naglašava značaj sadašnjeg trenutka, svesti o sebi i autentičnosti. U osnovi, Geštalt psihoterapeuti veruju da je svaka osoba sposobna za rast i samoostvarenje kroz dublje razumevanje i integraciju svojih misli, osećanja i ponašanja.

Gledano iz takve celovite, „holističke“ perspektive, geštalt terapija ima za cilj razvoj i održavanje jednog harmoničnog stanja celog organizma, a ne „ozdravljenje“ niti “lečenje”, o kakvoj god poteškoći da je reč. Ovo drugo bi podrazumevalo da postoji neko stanje „normalnosti“, što je potpuno suprotno duhu geštalt terapije u kojem se ističe vrednost prava na različitost, nepobitna neponovljivost svakog bića.

Koncept Geštalt psihoterapije

Jedan od ključnih koncepta Geštalt psihoterapije je „ovde i sada“. To znači da terapeut i klijent zajedno istražuju ono što se dešava u trenutku terapijske sesije, bez suvišnih analiza prošlosti ili preterane projekcije u budućnost. Fokusirajući se na trenutne misli, osećaje i senzacije, klijenti postaju svesniji svojih unutrašnjih procesa i uzroka njihovog ponašanja.

Još jedan važan koncept je „kontakt“. Geštalt psihoterapeuti podstiču klijente da istraže njihovu sposobnost za kontakt sa samim sobom, drugima i svetom oko sebe. Ovo obuhvata prepoznavanje granica, izražavanje potreba i želja, kao i uspostavljanje autentičnih i ispunjavajućih odnosa.

Kod kojih stanja je Geštalt terapija efikasna?

Geštalt psihoterapija može biti korisna za širok spektar psiholoških stanja. Ova terapija se često koristi za:

 1. Anksioznost i Depresija: Pomaže klijentima da istraže korene svojih anksioznih ili depresivnih osećanja, razumeju ih bolje i razviju nove načine suočavanja.

 2. Problemi u Odnosima: Geštalt terapeuti pomažu klijentima da razviju veću svest o svojim obrascima ponašanja u odnosima, kao i da nauče kako da uspostave zdrave i ispunjavajuće veze.

 3. Traume i PTSD: Ova terapija može pomoći klijentima da integrišu traumatična iskustva i prevaziđu njihove dugotrajne posledice na emocionalno blagostanje.

 4. Samoispunjenje: Geštalt terapija može poslužiti kao alat za lični razvoj i ostvarivanje punog potencijala, pomažući klijentima da otkriju svoje autentične želje i ciljeve.

Koje su tehnike u Geštalt terapiji?

Geštalt psihoterapija koristi različite tehnike kako bi pomogla klijentima da dublje istraže svoje unutrašnje procese i razviju veću svest o sebi. Neke od najčešće korišćenih tehnika uključuju:

 1. Razgovor u prvom licu: Terapeut može uputiti klijenta da govori iz perspektive „ja“, što može pomoći u stvaranju veće svesti o trenutnim osećanjima i potrebama.

 2. Rad sa snovima i fantazijama: Istraživanje snova i fantazija može otkriti dublje slojeve podsvesti i pružiti uvid u unutrašnje konflikte ili želje.

 3. Emocionalna ekspresija kroz ulogu: Klijenti se mogu pozvati da igraju različite uloge ili da komuniciraju sa delovima sebe kroz igru uloga, što može pomoći u oslobađanju emocionalnih blokada.

 4. Rad sa tehnikama orijentisanim na telo: Ove tehnike uključuju fokusiranje na senzacije u telu kako bi se bolje razumelo kako emocije utiču na fizički doživljaj.

Koji su benefiti Geštalt psihoterapije?

Geštalt psihoterapija nudi niz benefita koji doprinose dubljem razumevanju sebe i unapređenju emocionalnog blagostanja:

 1. Povećana svest o sebi: Kroz istraživanje trenutnih misli, osećanja i senzacija, klijenti postaju svesniji svojih unutrašnjih procesa i obrazaca ponašanja.

 2. Bolje razumevanje odnosa: Geštalt terapija pomaže klijentima da prepoznaju obrasce u njihovim odnosima i nauče kako da uspostave zdrave granice i komunikaciju.

 3. Smanjenje anksioznosti i depresije: Ova terapija može pomoći klijentima da razviju nove načine suočavanja sa anksioznim ili depresivnim osećanjima, što dovodi do smanjenja simptoma.

 4. Povećana Autentičnost: Kroz rad na kontaktu sa samima sobom, klijenti postaju više autentični u svom izražavanju i delovanju, što dovodi do ispunjenijeg života.

U savetovalištu CentarCeres, naši iskusni Geštalt psihoterapeuti su tu da vama pomognu na putu ka dubljem razumevanju sebe i ostvarivanju emocionalne dobrobiti. Ako želite da istražite Geštalt psihoterapiju kao način da poboljšate svoj život, slobodno nas kontaktirajte kako bismo vam pomogli da zakoračite ka pozitivnim promenama. Vaša unutrašnja celovitost i sreća su naš prioritet.

“Zdravlje nije puko odsustvo bolesti ili nedostataka, već stanje potpune fizičke, mentale i društvene dobrobiti.”
(definicija Svetske zdravstvene organizacije – SZO).

Geštalt psihoterapija je umetnost življenja u punijem kontaktu sa samim sobom

Kurt Goldstein, (New York, 1934.) jedan od Perlsovih (osnivač geštalta) mentora, kaže:
“Normalnost ne može da se definiše prilagođavanjem, već upravo suprotno tome, sposobnošću da se osmisle sopstvena pravila.“

Geštalt terapija, dakle, uveliko prevazilazi polje psihoterapije u uobičajenom značenju te reči; ona je mnogo više od „terapijske“ metode: pruža nam novi pogled na svet i njegove odnose, uravnotežen razvoj ličnih vrednosti svakog čoveka, ispunjen, kreativan i interaktivan „stil života“, novu umetnost življenja u punijem kontaktu sa samim sobom – to je geštalt u svakodnevnom životu.

(preuzeto is knjige Umetnost kontaktaSerž Žinžer, Psihopolis 2010)

Scroll to Top