Psihoterapija Beograd CentarCeres

Prednosti grupne psihoterapije

Psihoterapija Beograd CentarCeres

Podelite

Prednosti grupne psihoterapije

Prednosti grupne psihoterapije – Svima nam je potreban siguran prostor da razgovaramo o nečemu što nas muči. Grupna terapija može biti pravi izbor za ljude koji žele da olakšaju sebi nošenje sa velikim promenama u životu ili da unaprede svoje mentalno zdravlje. Ujedno je grupna terapija dostupan način da pomognete sebi u nošenju sa promenama i poteškoćama sa kojima se susrećete.

Kako izgleda grupna psihoterapija?

Grupna terapija uključuje jednog ili više terapeuta koji rade sa malom grupom ljudi, bilo gde od 5 do 15 ljudi, koji svi imaju slične probleme koje žele da sebi olakšaju i rešavaju.

Ne postoji jedinstveno rešenje kada je u pitanju grupna terapija. Postoje mnogi pristupi i tipovi grupa na osnovu metoda terapije ili stanja mentalnog zdravlja.

Grupna terapija vam pomaže da shvatite da niste sami

Veliki deo iskustva grupne terapije je prepoznavanje da se drugi bore sa veoma sličnim emocijama i okolnostima, tako da je korisno imati tu podršku.

Na primer, kada se članovi pridruže grupi u različito vreme, mogućnost da podele svoj napredak može podstaći nove članove.

Grupna terapija olakšava davanje i primanje podrške

Davanje i primanje podrške od drugih može čak poboljšati vaše opšte zdravlje.

Grupno okruženje može biti mesto gde članovi mogu da dobiju podršku koja im je potrebna, pa čak i da vas podstaknu da pričate o svojim osećanjima, znajući da su drugi tu da urade istu stvar.

Grupna terapija vam daje glas

Ako niste navikli na to, može biti teško pogledati u sebe kako se osećate i izraziti te misli i potrebe drugima.

Kada se povezujete sa drugim članovima grupe, može vam pomoći da artikulišete svoja osećanja dok se dešavaju. Ovo može pomoći u izgradnji vašeg samopouzdanja i osnažiti vas da radite ka pozitivnim promenama.

Ovo je mesto gde možete razmišljati i osećati se onakvim kakvi jeste. Ne morate da menjate svoju komunikaciju u zavisnosti od osobe, što je možda ono što ste radili u svom ličnom životu. Izražavanje sebe može biti lekovito.

Koja su prednosti grupne psihoterapije

Grupna terapija vam omogućava da isprobate različite načine komunikacije. Kakav je osećaj izraziti svoju zabrinutost bez filtera? Da pričam bez prekida? Da li se osećate kao da vas svi u vašem životu vide kao stidljive? Ili primećujete kako se lako povlačite u kontaktu sa drugima?

U grupnoj terapiji imate slobodu da otkrijete nove načine razgovora sa drugima.

Grupna terapija vam pomaže da se povežete sa drugima (i sa sobom) na zdravije načine

Ponekad kada prolazite kroz teško psihičko stanje ili ste doživeli traumu (traumatičan događaj), vaši odnosi sa drugima mogu biti narušeni, bilo da to shvatate ili ne.

Grupna terapija vam može pomoći da vežbate interakciju sa drugim ljudima u bezbednom prostoru i naučite da način na koji ljudi komuniciraju utiče na druge.

Ovo možete naučiti razgovarajući sa drugim članovima grupe, i tokom sesije i tokom pauza.

Grupna terapija pruža sigurnosnu mrežu

Grupna psihoterapijaMožda ćete se osećati neprijatno kada govorite i zauzimate se za sebe, što može biti uobičajeno kada se nosite sa anksioznošću i depresijom.

U situaciji grupne terapije, imate priliku da se oslonite na osećaj da ste prihvaćeni od strane drugih i da izazovete sebe u otkrivanju svojih potreba.

Ovo može da vas motiviše da izađete iz zone komfora i da pritom vas neko zaista čuje.

Grupna terapija može biti posebno korisna kada pokušavate da se nosite sa socijalnom anksioznošču i značajnim životnim promenama.

U okviru našeg centra formiramo novu grupu.
Sledeći sastanak je planiran za petak 15.septembar 2023. u 17:30
Grupna terapija traje 2 sata i cena po susretu je 2500 dinara. Susreti će se održavati svakog drugog petka u periodu septembar 2023-jun 2024 ( moguće su izmene u skladu sa verskim i državnim praznicima).

Grupu će voditi dr. Katarina Đorđević akreditovani geštalt psihoterapeut.

Prijavu pošaljite na email adresu  centarceres@gmail.com, ili putem poziva, poruke na broj telefona: +38169637377

Podelite

Prijavite se na naš Newsletter

Primite email svaki put kada objavimo novi članak

Pročitajte još

bracna psihoterapija svadja
Bračna psihoterapija

9 razloga zašto vam treba bračni savetnik

Partnerski psihoterapeut će vam pomoći da poboljšate vaš odnos sa partnerom. Svi parovi doživljavaju konflikte. Za neke su to borbe

depresija u porodici
Anksioznost

Depresija i porodica

Depresija podrazumeva stanje mentalnog zdravlja koje ometa nečiju sposobnost da upravlja skavodnevnim zadacima. Znaci i simptomi se razlikuju od osobe

Scroll to Top