Psihoterapija Beograd CentarCeres

PSIHOTERAPEUT PREPORUKA

Psihoterapija Beograd CentarCeres

U ovom tekstu donosimo vam neka iskustva naših klijenata, koja su ujedno i vid preporuke za naš rad u oblasti psihoterapije. Dalje u tekstu, želimo da vam kroz savete pomognemo kako da izaberete svog psihoterapeuta.

Preporuka psihoterapeuta je jako važna jer je to jedan od načina da budemo osigurani da smo pronašli psihoterapeuta koji je baš za nas. Prirodna je ta naša potreba da se zaštitimo od bola i razočarenja i upravo nam to je motivacija da se raspitamo i zatražimo preporuku za psihoterapeuta.

KAKO IZABRATI PSIHOTERAPEUTA

Psihoterapeut – preporuke prilikom izbora

Kvalitet odnosa sa psihoterapeutom je najvažniji faktor terapijske promene, kako bi sam proces imao uspeha. Stoga je važno da napravite dobar odabir psihoterapeuta. Uglavnom se oslanjamo na preporuke nama bliskih ljudi, naših lekara itd…Međutim, i tu treba imati na umu da idealan psihoterapeut za jednu osobu, ne mora biti idealan psihoterapeut za drugu osobu.
Evo nekoliko koraka koje možete slediti kako biste pronašli psihoterapeuta koji vama odgovara:

ISTRAŽIVANJE

Istražite relevantne ordinacije i ustanove u oblasti psihoterapije. Danas skoro svaka ordinacija i ustanova ima svoj sajt na kom se nalaze detaljne informacije o pravcima, edukaciji samih psihoterapeuta, njihovom iskustvu i praksi. Često oni sami pišu tekstove u kojima teže da objasne svoj način rada sa klijentima. Takođe, većina sajtova ima slike psihoterapeuta te vam i to može pomoći pri odabiru, jer će vam upotpuniti lični doživljaj samog terapeuta.

PREPORUKA

Nezaobilazan korak pri odabiru terapeuta i jeste traženje preporuke. Prvo se okrećemo bliskim ljudima za koje znamo da su prošli ili prolaze kroz sam proces. Isto tako, možete da tražite preporuku za psihoterapeuta i od lekara kod kog se inače lečite, možda poznaje neke, kao i obratiti se strukovnim udruženjima ili pak obrazovnim bazama. Sve je dobrodošlo. Ipak, odluku morate doneti sami, i tu je dobro objediniti sve dobijene informacije i slušati sebe jer svakom odgovara drugačiji temperament, metod itd…

USPOSTAVLJANJE KONTAKTA

Direktan kontakt je najbolja i najpreporučljivija stvar za uspostavljanje kontakta i sam odabir psihoterapeuta.Tu imamo priliku da steknemo prvi utisak koji ne bi trebalo zanemarivati. Pozovite odabranog psihoterapeuta i u direktnoj komunikaciji i kratkom razgovoru kažite šta vas muči, postavite pitanje koje želite. U zavisnosti kako se bude odvila prva komunikacija, zakažite razgovor uživo.

Pripremite se za razgovor sa psihoterapeutom. Razmislite o stvarima koje vas muče i pronađite način da to ispričate terapeutu. Ako je potrebno sve zapišite na papir kako bi vam bilo lakše.

Nije preporučljivo često menjati terapeuta niti raditi sa više terapeuta odjednom.

Uzmite, ovde napisano u obzir i napravite dobar izbor!

Naš CENTAR CERES vama je na raspolaganju za sve nedoumice i pitanja. Naše psihološko savetovalište, centar za stručnu podršku, edukaciju i lični razvoj teži da pruži promenu koju tražite! Istražite naš sajt! Kontaktirajte nas!

S poštovanjem,
Tim centra CERES

Pročitajte još:

Koji je najbolji  psihoterapeut za vas?

Kada psihoterapija?

Scroll to Top